Med en tilstandsrapport hæfter du ikke for skjulte fejl og mangler i din ejendom ved salg af din ejendom.

En tilstandsrapport sikrer også, at du efter udarbejdelse af rapporten kan tegne ejerskifteforsikring, som forsikrer og derfor dækker skjulte skader, som potentielt ikke er nævnt i tilstandsrapporten.

Selve rapporten indeholder oplysninger om de forskellige bygninger på matriklen samt en registrering af synlige skader eller tilløb til skader sammenlignet med lignende, intakte huse af samme alder.

Karaktersystem for tilstandsrapport

Skader og mangler opdeles i kakaktererne UN, IB, K1, K2 og K3.

UN betyder, at det registrede punkt skal undersøges nærmere, inden en karakter kan fastsættes.

IB betyder ‘Ingen bemærkninger’, K1 er mindre alvorige skader, K2 alvorlige og K3 er alvorlige skader.

TIlstandsrapporten er et billede på, hvordan ejendommen har det på besigtigelsestidspunktet og forholder sig, som navnet antyder, til ejendommens tilstand. Tilstandsrapporten forholder sig altså ikke til alder og potentielle renoveringstidspunkter.

For at bruge et eksempel betyder det, at hvis der er utæt mod underlag i brusenichen, så vil den skade være kritisk uanset husets alder, da der ikke må være utæt mod underliggende konstruktioner, da det kan få fatale følger, hvis ikke man retter op på skaden. Det er altså ikke ‘ok’, at der er utæt, selvom huset er 100 år gammelt.

Tilstandsrapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, som er godkendt af Huseftersynssekretariatet.

Læs mere om kompetencerne hos MST Bygtjek via dette link.

Elinstallationsrapporten følger typisk tilstandsrapporten

Sammen med tilstandsrapporten følger typisk en elinstallationsrapport. Elinstallationsrapporten har samme funktion som tilstandsrapporten – beskriver tilstanden af ejendommens elinstallationer og fraholder sælger for ansvar for skader i installationerne ved salg af ejendom.

MST Bygtjek udarbejder dog ikke elinstallationsrapporter, men har et tæt samarbejde med lokale autoriserede el-konsulenter, der må udarbejde disse. Derfor behøver du heller ikke selv lede efter én.

Læs mere om elinstallationsrapporten ved at følge dette link.

Tilstandsrapporten er dog ikke lovpligtig, og det er derfor frivilligt, om du ønsker én i forbindelse med salg af din ejendom!

Tilstandsrapporten gælder i seks måneder

Tilstandsrapporten gælder i seks måneder – herefter skal den fornyes. Hvis altså ikke du har solgt din ejendom i mellemtiden. Fornyelsen gælder også i 6 måneder. Sælges ejendommen ikke i dette tidsrum, udarbejdes en ny tilstandsrapport.

Nogle vælger først at bestille tilstandsrapport eller fornyelse, når der er køber eller potentiel køber på ejendommen. Herved sikrer man sig, at tilstandsrapporten gælder fra tættest mulig dato på salg af ejendom, så den ikke ligger og bliver forældet i ejendommens potentielle lange liggetid.

Dog får du samlerabat ved køb af flere rapporter hos MST Bygtjek.

 

Udfyld nedenstående kontaktformular for priser og yderligere information om tilstandsrapporten.

Sælger skal udfylde et oplysningsskema til tilstandsrapporten

Tilstandsrapporten indeholder også sælgeroplysninger.

Sælgers oplysninger kan udfyldes med NemID fra et link, som sendes pr. mail, umiddelbart efter aftale om besigtigelse.

Det er også muligt at udfylde dem i hånden på papir, som jeg enten medbringer til besigtigelsen, som du kan modtage på mail og selv printe eller ved at skrive oplysningsskemaet ud via dette link: Sælgers Oplysningsskema til Tilstandsrapport

Vil du vide mere om tilstandsrapporter – lovgivning, priser eller andet?

Udfyld nedenstående kontaktformular, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

Relevante links om tilstandsrapporten